Warmtepompen

Warmtepomp voor verwarming en warm tapwater

De warmtepomp wordt gezien als de oplossing om onze woningen te verduurzamen. Dat is in zekere mate waar. Toch zijn niet alle woningen geschikt om een warmtepomp in te plaatsen. Als een woning niet goed geïsoleerd is, dan is er teveel warmteverlies. Dan moet de warmtepomp harder werken om het binnen aangenaam warm te krijgen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit  en wanneer er veel warmteverlies is, dan kost het veel extra elektriciteit om het huis te verwarmen. Daarnaast is het belangrijk om lage temperatuurverwarming te hebben, zoals vloerverwarming of convector.

Warmtepomp 3

Wist u dat een warmtepomp minder onderhoud nodig heeft? Een warmtepomp heeft geen verbrandingskamer, zoals een cv-ketel, wat hem goedkoper in onderhoud maakt. Wij hebben twee soorten warmtepompen in het assortiment en werken uitsluitend met A-merken. De lucht-water warmtepompen die wij adviseren zijn van Remeha en Nefit. Voor brongebonden warmtepompen adviseren we Alpha Innotec.

Brongebonden warmtepomp

Een brongebonden warmtepomp onttrekt in de winter warmte aan de bron. Er wordt een diepe bron geslagen, waardoor dit type warmtepomp een betrouwbaar rendement geeft. Des te dieper de bron, des te hoger het rendement. In tegenstelling tot een lucht-water warmtepomp, is deze warmtepomp minder afhankelijk van weersomstandigheden. In de zomer kan de brongebonden warmtepomp het huis koelen en doet dit beter dan de lucht-water warmtepomp. Het nadeel van een brongebonden warmtepomp is het slaan van de bron. Dit maakt dit type warmtepomp duurder dan een lucht-water warmtepomp. 

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt met een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Zelfs bij een temperatuur van onder nul, is een lucht-water warmtepomp zuiniger dan een cv-ketel. Het is dan wel belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is, er een WTW (Warmte-Terug-Win) ventilatiesysteem is geïnstalleerd en dat er driedubbel glas in de kozijnen zit. Het nadeel van dit systeem is dat de ventilatoren in de buitenunit enig geluid maken.

Vragen over warmtepompen?

Heeft u vragen over warmtepompen, of wilt u advies op maat, neem dan contact met ons op.